MediSpo Akademie

Jak jíst správně před cvičením?

jak-spravne-jist-2

V MediSpo Akademii se vás snažíme vzdělávat v oblasti fitness. Učíme vás, jak správně cvičit, jak pracovat s klientem. Ruku v ruce s tím jde i správný stravovací režim a vhodná strava, která určuje, jak se při cvičení cítíme, jak regenerujeme a samozřejmě, jaký vliv má cvičení na naše zdraví. Pojďme se tedy podívat na to, co je vlastně před pohybovou aktivitou ideální jíst.

Možná jste se setkali s mýtem, že při cvičení nalačno je spalováno více kalorií. Je to ale právě naopak – pokud se před cvičením nenajíme adekvátně, může nám energie při cvičení chybět. My potom do cvičení nedáme takové úsilí a možná z něj odejdeme i dříve, čímž logicky také méně spálíme. Nejdůležitějším ukazatelem je především celkové množství energie vydané za celý den.

Teď už ale pojďme k tématu, jak by mělo jídlo před cvičením vypadat konkrétně. Prvním požadavkem je, aby nás jídlo moc nezatížilo a během cvičení se nám tak neudělalo špatně. S jakým časovým rozestupem se před cvičením najíst, je velmi individuální. Ideálně ale můžeme doporučit 1-2 hodiny. Je potřeba individuálně najít ten správný čas, tak aby nám nebylo těžko, ale abychom zároveň nešli cvičit hladoví a měli energie dostatek.

Co se týče složení jídla, platí zde jednoduché pravidlo – čím blíže ke cvičení jíme, tím méně vlákniny a tuků by dané jídlo mělo obsahovat. Jak tuky, tak vláknina nám totiž zpomalují trávení a při cvičení by nám mohlo být těžko.

Pokud tedy například chodíme cvičit ráno zhruba 2 hodiny po snídani, klidně si můžeme dopřát oblíbenou ovesnou kaši. Ovesné vločky mají sice vyšší množství vlákniny, ale pokud to nepřeženeme s tuky, takovou snídaní zvládneme v pohodě během dvou hodin strávit. Pokud bychom ale šli cvičit třeba už hodinu po jídle, bude vhodnější jiný zdroj sacharidů, který má vlákniny méně – třeba rýžová kaše. Ideálně přidáme ještě zdroj bílkovin (jogurt, tvaroh, proteinový prášek), ovoce a skvělou vyváženou snídani, která nám před cvičením dodá vše potřebné, máme hotovou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru